Kotlet schabowy

Składniki/4 porcje

  • 600 g schabu bez kości
  • sól i pieprz
  • do namoczenia: mleko
  • do obtoczenia: 2 łyżki mąki, 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej
  • do smażenia: 6 łyżek masła klarowanego lub smalcu

schabowy


Przygotowanie

  • Ostrym nożem odciąć białą otoczkę z żyłki po zewnętrznej części mięsa. Pokroić na 4 plastry. Położyć na desce i dokładnie roztłuc na cieniutkie filety (mogą wyjść duże, wielkości pół talerza). Do rozbicia mięsa najlepiej użyć specjalnego tłuczka z metalowym obiciem z wytłoczoną krateczką.
  • Filety namoczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu (ewentualnie z dodatkiem kilku plastrów cebuli) przez ok. 2 godziny lub dłużej jeśli mamy czas (można też zostawić do namoczenia na noc).
  • Wyjąć filety z mleka i osuszyć je papierowymi ręcznikami. Doprawić solą (niezbyt dużo, bo zalewa z mleka była już solona) i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać klarowane masło (ok. 1/2 cm warstwa) lub smalec. Smażyć partiami po 2 kotlety, na większym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po ok. 3 minuty z każdej strony. Przetrzeć patelnię papierowym ręcznikiem i powtórzyć z kolejną partią, na świeżym tłuszczu.
  • Usmażone schabowe odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać z ziemniakami i kapustą lub mizerią.

shutterstock_439331932


 

Propozycja podania

puree ziemniaczane / ziemniaki z wody

kapusta zasmażana / surówka z kiszonej kapusty / mizeria

kotlet-schabowy


 

Wskazówki

Kupując mięso na dziale mięsnym, możemy poprosić o pokrojenie schabu i wystekowanie (rozbicie) w maszynie.

obrazek_upload_k_kotlet1(3)_682x10000